Köld–hetta–torka–stormar…

De är inte de bästa förutsättningarna för oliver!

Men så har det varit här i Apricale och i alla Medelhavsländer sommaren 2023.

En sen frost på våren, sedan temperaturer kring 40 grader på sommaren och inget regn att tala om sedan i februari. Sedan stormar i oktober!

Olivblommorna blev inte polliniserade som de skulle och med hettan föll oliverna till marken innan de hunnit mogna.

“In Liguria, olive growers foresee production decreases ranging from 50 to 70 percent, mostly due to the challenging weather and olive fruit fly infestations.”

Trots allt har våra leverantörer Paolo & Franca meddelat att de kan leverera vår älskade Apricale Olio i år. De är mycket glada – såsom jag, framförallt för er.

För mer detaljerad information om läget för olivskörden i Italien 2023 se:
https://www.oliveoiltimes.com/topic/2023-olive-harvest

https://www.oliveoiltimes.com/production/optimism-in-italy-as-olive-harvest-gets-underway/124573

Hör gärna av dig med frågor eller synpunkter.

Vi ser alla fram emot att “Moder Natur” blir generösare 2024!

Välkomna 2023!

Gary Newman