Köld–hetta–torka–stormar…

De är inte de bästa förutsättningarna för oliver!

Men så har det varit här i Apricale och i alla Medelhavsländer sommaren 2023.

En sen frost på våren, sedan temperaturer kring 40 grader på sommaren och inget regn att tala om sedan i februari. Sedan stormar i oktober!

Olivblommorna blev inte polliniserade som de skulle och med hettan föll oliverna till marken innan de hunnit mogna.

“In Liguria, olive growers foresee production decreases ranging from 50 to 70 percent, mostly due to the challenging weather and olive fruit fly infestations.”

Trots allt har våra leverantörer Paolo & Franca meddelat att de kan leverera vår älskade Apricale Olio i år. De är mycket glada – såsom jag, framförallt för er.

För mer detaljerad information om läget för olivskörden i Italien 2023 se:
https://www.oliveoiltimes.com/topic/2023-olive-harvest

https://www.oliveoiltimes.com/production/optimism-in-italy-as-olive-harvest-gets-underway/124573

Hör gärna av dig med frågor eller synpunkter.

Vi ser alla fram emot att “Moder Natur” blir generösare 2024!

Välkomna 2023!

Gary Newman
Olivträd överallt – men var finns oliverna?

Ett kort tillbakablick på olivoljeproduktionen i Apricale

Som sagt, vi är omgivna av olivträd vart man än tittar.
Men frågan är: vart har oliverna tagit vägen?

Apricale har en historia av olivproduktion som går tillbaka flera hundra år. Men mycket har förändras under 1900-talet, med början efter andra världskriget.

Då började Italien moderniseras och komma in i en tid som liknade en ny industriell renässans. Det ledde till en massiv utvandring från södra Italien till de industriella centra i norr som Torino (Fiat), Milano (design/möbler) med flera.

Även Apricale och Ligurien påverkades – bönderna sökte arbete utanför olivgårderna och lade ner många av de terrasser och gårdar som deras förfäder hade skött under generationer.

Monte Vernunte , oil on canvas, 1984. Privat ägo: Karin Henriksson & Gary Newman, Stockholm

Monte Vernunte , oil on canvas, 1984. Privat ägo: Karin Henriksson & Gary Newman, Stockholm

Den här målningen av berget Vernunte har ni sett förut – utsikten norrut från vårt hus, av konstnären Mart Org 1984. Lägg märke till alla de silveraktiga olivträden på sina prydliga terrasser.

Monte Vernunte 2019, Foto Gary Newman

Monte Vernunte 2019, Foto Gary Newman

Här har ni samma bild på Vernunte idag, 35 år senare.
Notera att de flesta olivträden har kvävts av en grön parasit och att terrasserna håller på att försvinna – nästan inga oliver.
Orsak: Det lönar sig inte att bedriva hantverksmässig produktion av olivolja tycker de flesta.

Andå har samtliga Apricalebor en bit mark med grönsaker och några olivträd som ger olivolja till husbehov. Lyckligtvis finns några få familjer som har förvaltat sitt arv.

Familjen Nobbio-Cassini är den enda som exporterar sin Apricale Extra Vergine Olio di Oliva. Till ett enda land – Sverige!

Teckning av Hilda Bernstein, 1976

Teckning av Hilda Bernstein, 1976

Här ser ni hur det såg ut mot söder från Apricale 1976. Teckningen är gjord av Hilda Bernstein som tillsammans med sin man Rusty från Sydafrika var några av de första utlänningar som kom till Apricale.

Då var hundra- eller tusenåriga terrasser fortfarande i bruk – med olivträd förstås.

Överst ser ni grannbyn Perinaldo och nederst till höger en mycket vacker gård som i folkmun kallas “La casa rosa”.

Casa rosa.jpg

Här ser ni samma vy som den ser ut idag 43 år senare. Det är samma utveckling/avveckling som på Vernunte. Terrasserna har övergivits och parasiter har strypt olivträden. Tänk att hela dalen var terrasserad så som La casa rosa fortfarande är idag!

Det går knappt att döda ett olivträd – så sega är de. Men vanskötsel och parasiter gör att de inte orkar producera frukt.

Detta är ett problem i hela Italien, inte bara i Ligurien.
Italien är Europas andra största exportör av olivolja (efter Spanien). Men också Europas största importör av olivolja!

Hur går det ihop?

Jo, det handlar förstås om tvivelaktig marknadsföring och förpackning. De flesta olivoljor du ser på t ex ICA ser ut att vara italienska på etiketten. Men tittar du på ursprungsland finnar du ofta att oljan är en blandning av olivoljor “från EU”.

Därmed inte sagt att det inte finns goda olivoljor även bland dessa. Men det finns stora skillnader – gör gärna en jämförelse.

Apricale Olio di Oliva är 100% italiensk, ekologiskt framställd och skördad hantverksmässigt av en familj med generationer av erfarenhet. Och passion.

(Se bloggen “Johan Blanche recenserar…”)

Buon appetito!

Gary Newman
Apricale among the 20 most beautiful cities in Italy 2019
Photo: Gary Newman

Photo: Gary Newman

(Källa: Tidningsartikel i La Stampa förra veckan)

Skyscanner, the site that finds travel tips and great ideas for holidays, has drawn up a list of the 20 most beautiful cities in Italy in 2019 – one for each region of Italy.

As every year, Skyscanner has made the tour of the Italian regions to discover the most beautiful cities and towns in Italy.

Mountain villages with living traditions, cities suspended between the sea and the sky, UNESCO sites, country villages with rural charm and small gems to know. Italy of wonders...

The 20 most beautiful cities in Italy for 2019

City Province Region

APRICALE Imperia Liguria

Sarre Aosta Aosta Valley

Fenestrelle Turin Piedmont

Moltrasio Como Lombardy

Riva del Garda Trento Trentino-Alto Adige

Bassano del Grappa Vicenza Veneto

Gemona del Friuli Udine Friuli-Venezia Giulia

Fontanellato Parma Emilia-Romagna

Pienza Siena Tuscany

Assisi Perugia Umbria

Sirolo Ancona Marche

Colledimezzo Chieti Abruzzo

Sora Frosinone Lazio

Plan of Sorrento Naples Campania

Bachelors Isernia Molise

Alberobello Bari Puglia

Basilicata Power Marathon

Luzzi Cosenza Calabria

Leonforte Enna Sicily

Alghero Sassari Sardinia

(Translated with www.DeepL.com/Translator)

Gary Newman
Har du fått sediment i dina dunkar?

Det har jag och var lite förvånad och orolig för vad du skulle tycka.

Ungefär den sista kvartslitern i min femlitersdunk visade sediment som jag inte förväntade mig. Jag filtrerade resten i ett vanligt kaffefilter och allt sediment försvann – men det tog några minuter.

Jag har frågat några kunder om de har haft liknande problem. Vissa har haft det och har, som jag, filtrerat med en finmaskig sil och dekanterat oljan till mörka flaskor utan att smaken och färgen har förändrats. Många har jämfört problemet med bättre kvalitetsviner.

Jag har förstås tagit upp problemet med min producent Paolo Cassini och med den som har pressat oliverna som, lustigt nog, också heter Paolo Cassini, en av Italiens främsta olivoljepressare.

Förklaringen från båda två Paolo är att det i pressningen, precis som vid druvpressning, alltid kommer att finnas en liten rest av skal. Man vill inte filtrera för mycket med risk att förlora smaken.

Rådgivningen från Cassinis:
– Var inte orolig för fällningen – den är naturlig och ofarlig.
– Dekantera till mörka flaskor efter ca tre månader eller vid behov.

Hör gärna av er om ni har frågor.

gary@apricale.se



Gary Newman
Hur jag blev Oljemagnat ;-)
Apricale etikett.jpg
Etikett-design av Roberta Agostini. Med en vink till konstnären Sergio Biancos installation av en cykel på klocktornet i Apricale vid hans utställning på Castello år 2000.

Etikett-design av Roberta Agostini.
Med en vink till konstnären Sergio Biancos installation av en cykel på klocktornet i Apricale vid hans utställning på Castello år 2000.

 
Karin & Gary hemma i Apricale

Karin & Gary hemma i Apricale

Ja, det började med att jag lade märke till att olivoljeflaskorna på familjerestaurangen i Apricale hade fått fina etiketter.

Jag frågade Paolo om det var tecken på att han skulle börja sälja sin underbara olivolja. Han svarade ”Njaa, min svärdotter tyckte det skulle vara kul med etiketter. Men Gary… du kanske kunde bli vår agent i Sverige – ha ha ha!” Jag svarade ”Ja, vem vet – ha ha!”

Hemma igen i ett kallt och blaskigt vinterstockholm råkade jag gå förbi ett rätt anonymt skyltfönster på Bastugatan. Där stod några stycken olivoljeflaskor och ett visitkort. Det gällde tydligen prima olivoljor från familjegårdar i Toscana och Ligurien. Det stod Birger Söderqvist på visitkortet.

Jag måste har gått förbi detta skyltfönster hundratals gånger utan att lägga märke till det – det låg ca 50 meter från vårt dåvarande hem på Lilla Skinnarviksgränd.

Men nu sade det ”pling” – denne Birger Söderqvist måste ju vara agent! Och då ekade Paolos ord i mitt minne ”Men Gary… du kanske kunde bli vår agent i Sverige – ha ha ha!”

Jag ringde genast till den för mig helt okände agenten, förklarade att jag hade ett förslag på en till olivolja han kanske skulle finna intressant. Birger var hemma hos mig inom 10 minuter!

In kom en mycket charmerande man i sina bästa år, mycket nyfiken. Och mycket erfaren, förstod jag när vi började provsmaka Apricale Olio di Oliva liksom hans andra olivoljor. Birger blev lyrisk när han fick smaka på Apricale Olio di Oliva – det var början till en förälskelse i både oljan och platsen.

På våren åkte vi ner tillsammans och träffade producenterna Franca & Paolo med familj och besökte deras olivgårdar. Med ett enkelt handslag bekräftade Birger sin beställning av den första leveransen till Sverige av Apricale Olio di Oliva. Året var 2014.

Min roll var då att vara kontaktperson mellan Birger och Franca & Paolo, även om jag också pro bono hjälpte till med försäljningen via mitt personliga nätverk.

Mitt credo var, och är: ”Allt som är bra för Franca & Paolo är bra för hela byn Apricale, och därmed bra för oss som har hittat vårt andra hem i denna fantastiska by.”

Ganska snart efter det att Birger och jag hade börjat samarbeta sade Birger: ”Gary, jag tycker att det är väldigt trevligt att jobba ihop! Jag funderar på om inte du skulle ta över agenturen efter mig.” Då var det inte några ”ha ha ha”!

År 2017 köpte jag Birgers agentur för Apricale Olio di Oliva.

Sedan dess har jag nöjet att med ensamrätt kunna erbjuda Francas & Paolos underbara olivolja till alla er i Sverige. Ingen annanstans i världen!

Så kan det gå här i livet – slumpen eller ödet? Inte vet jag.

Det jag vet är att tack vare er, har jag sedan 2017 beställt ca 1.200 liter Apricale Olio di Oliva från Franca & Paolo. I år är leverans till dig som vanligt första veckan i december, lagom till jul.

Vinsten från era beställningar går huvudsakligen till Apricale – enligt mitt credo.

Tack från Apricale och mig för era beställningar!
Buon appetito

”Oljemagnaten”
Gary Newman
gary@apricale.se

 
Gary Newman
Integration eller ”Jag – mafioso!?”
La Famiglia.JPG

När vi köpte vårt hus i Apricale 2006 ville vi förstås göra vårt bästa att integreras i byn. Bland det första vi gjorde var att försöka hitta en dörrskylt, som var lik alla andras. Plast med guldfärg och röd text.

När det blev min tur i butiken frågade expediten vad som skulle stå på skylten. Jag sade ”LA FAMIGLIA HENRIKSSON – NEWMAN”. Då hörde jag kvinnan bakom mig i kön fnissa lite. På min brutna italienska frågade jag henne om det var något roligt med min beställning.

Det blev knäpptyst i butiken. Kvinnan viskade i mitt öra: “I Italien brukar vi skriva ’FAMIGLIA si och så. Men om man skriver LA FAMIGLIA…’ betyder det att ni är Maffia!”

Jag tackade henne och vände mig om till den skräckslagna expediten och beställde ”LA FAMIGLIA HENRIKSSON – NEWMAN”. På vägen ut tittade folk på mig lite konstigt – men så blev det.

Morgonen därpå, när skylten var monterad, hängde en plastpåse på dörren, full med färska grönsaker! Bybor som vi träffade i gränderna med korgar med frukter, blommor, svamp mm hälsade vi ”Buongiorno” och sade kanske något vänligt om innehållet i deras korgar, som ”Che bello”. De hälsade tillbaka och frågade genast om vi vill ta hem lite.

Karin och jag har skrattat mycket och ofta om vår fantasi att den lilla artikeln ”LA” kan ha en så stor betydelse…

Nu efter alla år förstår vi att folk i Apricale är enkelt bara vänliga och generösa av naturen. Vi är så väl integrerade vi kan vara som utlänningar och har många kära vänner i byn. På vår dörr hänger fortfarande påsar lite då och då.

Men nu vet vi vad de betyder – medmänsklig värme, generositet och ömsesidig respekt.

Det är förutsättningar för integration.

Gary Newman
Världens äldsta olivträd?

I Roquebrune (Frankrike), inte långt ifrån Apricale, kan man skåda ett av världens äldsta olivträd. Historiker och biologer uppskattar att trädet är ca 2.200 år gammalt! Med en diameter på 23,5 meter, höjd på 15 meter och ett 18 meter brett lövverk. Detta underbara träd producerar fortfarande små svarta oliver av typ pichoulina!

Jag kan inte lova att erbjuda Apricale Olio di Oliva 2.000 år till men jag kan garantera leverans av en av världens finaste olivoljor i början av december även nästa år. ;-)

Min son Niels, 1.78 lång

Min son Niels, 1.78 lång

Utsikten från trädet – man kan undra hur den såg ut för två tusen år sedan!

Utsikten från trädet – man kan undra hur den såg ut för två tusen år sedan!

Gary Newman
Apricale – The Book
Apricale omslag web 2.jpg

Apricale – in Latin Apricus, means open to the sun.

This is a photographic story about one of Italy’s most beautiful stone villages. And about living together.

The book is divided into three chapters:
The first is the author’s personal story, My first time.
The second, Apricale Images, is a photographic panorama of Apricale with portraits of villagers and landscapes.
The third chapter, Apricale’s foreigners, presents some of the early pioneers and 28 of the 30+ nationalities living in the village today, with portraits and their own stories.

Author & photographer Lena Möhler came to Apricale 1986. Her italian teacher, a real Apricalese living in Germany, inspired her to spend a holiday there. Since then Apricale has become an important part of her life. Lena, Swedish by birth, lives in Bremen and Apricale.

Designer Gary Newman and his wife Karin first visited Apricale in 1985 and fell in love with the people and their village. Twenty years later they returned to buy the house they rented in 1985, still in love. Gary, Canadian by birth, works in both Stockholm and Apricale. He is also the sole importer in Sweden of Apricale Olio di Oliva.

Apricale omslag 6 Maj 2017.jpg

Specifikation:
Ett tvåårigt pro bono-projekt dedicerat till vår vackra by Apricale och dess invånare från över 30 länder som har valt att leva ihop i samförstånd.
Inbunden, 176 sidor plus pärm, trådhäftad med ca 200 fotografier, text på italienska och engelska. Tryck TMG Sthlm 2017 på Multi Art Gloss 170g.
Boken, liksom Apricale Olio, finns bara att köpa i Apricale och Stockholm. Jag har en liten upplaga på ca 20 ex i Stockholm. Reapris 350 kr inkl moms.

Välkomna att höra av er – det kunde vara intressant att få veta mer om varifrån er goda olivolja kommer! En ”snackis” som det heter ;-)

By the way, många av Lena Möhlers bilder från boken om Apricale syns på denna webbplats. Tack Lena!

Gary Newman
Länkar om olivolja och Apricale

Här finns det mycket att upptäcka under året före nästa skörd.

Om olivoljan:
Rekommenderar jag bockerna:

1. Extra Virginity – The Sublime & Scandalous World of Olive Oil
https://www.amazon.com/Extra-Virginity-Sublime-Scandalous-World/dp/0393343618

Tom Mueller has become the world’s expert on olive oil and olive oil fraud – a story of globalization, deception, and crime in the food industry from ancient times to the present, and a powerful indictment of today’s lax protections against fake and even toxic food products. A rich and deliciously readable narrative, Extra Virginity is also an inspiring account of the artisanal producers, chemical analysts, chefs, and food activists who are defending the extraordinary oils that truly deserve the name “extra-virgin.”

Tom Mueller also has a very informative website:
www.extravirginity.com

2. Solens hälsa: laga mat med olivolja och må bra
www.bokus.com/bok/9789153439295/solens-halsa-laga-mat-med-olivolja-och-ma-bra/

Solens hälsa varvar läckra recept från det italienska köket med rykande färska, vetenskapligt baserade kostråd hela tiden med olivoljan som grund.
Bo Hagström har gjort uppskattade tv-program, däribland Solens mat, och skrivit ett flertal böcker om maten i Italien. Mai-Lis Hellénius är professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Livsstils-mottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset.

3. Olivoljeguiden
www.johanblanche.se/olivoljeguiden/

 

Gary Newman
Johan Blanche recenserar…
Olivoljeguiden2011-e1442838818486.jpg
 

I höstas bad jag Johan Blanche, en av Sveriges främsta olivoljeexperter, att smaka på Apricale Olio di Oliva inför nästa utgåva av hans fina bok »Olivoljeguiden«. www.johanblanche.se/olivoljeguiden/

Här är Johans omdöme…

Olio di Oliva Extra Vergine Apricale

»Mycket ljus och transparent färg med gyllengul nyans och visst grönt skimmer. I doften en intensiv ton av hasselnöt, färsk mandel, pinje och bergsblommor. Smaken är mycket krämig med markerad bitterhet och även en varm pepprighet. Nötaromerna dominerar och strukturen är välbyggd och stadig. Lång eftersmak med kraft. En ovanligt kraftfull olivolja för sitt ursprung lämplig till fisk, färska grönsaker och antipasto.
(15,5 poäng av 20)«

 
Gary Newman